Supravegherea Statiilor Electrice

1. Obiectiv

Sistemul achizitioneaza, inregistreaza si arhiveaza starea (pozitia) tuturor echipamentelor de comutatie primara (intreruptoare, separatoare, cutite de legare la pamant) precum si frecventa, tensiunile pe toate sistemele de bare si curentii din fiecare circuit.

2. Arhitectura sistemului

Sunt expuse doua variante de realizare:

Varianta 1
Achizitia de date se realizeaza cu echipamente de tip ACE 28, produse de firma TELECOMM Bucuresti. Acestea sunt capabile sa preia direct semnalele analogice furnizate de transformatoarele de masura (curenti intre 1A si 5A, tensiuni intre 60V si 100V alternativ), eliminand necesitatea traductoarelor de putere, tensiune si curent.
Semnalele binare sunt in gama 0-220V cc. Alimentarea echipamentelor ACE se poate realiza la 220 Vca sau 220 Vcc. 
Prin intermediul unei magistrale seriale field bus (cablu cu doua fire), echipamentele de achizitie de date sunt cuplate la un calculator PC, cu rol de prelucrare, arhivare si afisare locala. 
Tiparirea se realizeaza, la cerere, pe o imprimanta cu jet de cerneala (alb/negru sau color). 
O linie telefonica obisnuita, nededicata, este utilizata pentru transmiterea datelor (instantanee sau din arhiva) la nivelul superior (conducere, servicii tehnice). 
La nivelul superior exista un calculator PC care se cupleaza prin modem telefonic, periodic sau la cerere, la PC-ul local din statie. Se preiau date de functionare instantanee (valori de puteri active si reactive, tensiuni, stari de echipamente) sau date din arhiva (grafice, rapoarte, evenimente). 
 Posturile telefonice vor putea fi 
Sistem de supraveghere a unei statii electrice de inalta tensiune
folosite in continuare pentru comunicatia prin voce, in intervalul dintre transferurile de date.

Varianta 2
Aceasta varianta consta in utilizarea traductoarelor de putere activa, reactiva si de tensiune, care preiau semnalele de la transformatoarele de masura si le convertesc in semnale unificate (4-20mA). 

Avantaje: 
 - clasa de precizie a traductoarelor poate ajunge, functie de model, pana la 0.1 %; 
 - se masoara cu precizie puterile in sisteme trifazate neechilibrate. Acest lucru este posibil si cu  echipamente ACE 28, numai ca sunt necesare mai multe canale de intrare, deci numar mai  mare de echipamente; 
 - se pot folosi echipamente de achizitie de date performante, cu fiabilitate foarte buna, care functioneaza cu semnal unificat. Exemplu: echipamentele industriale ale  firmelor ACROSSER, AXIOM din Taiwan. 

 Dezavantaje; 
 - costuri ceva mai mari, impuse de necesitatea procurarii traductoarelor.

Sistem de dispecerizare energetica a unui combinat
In aceasta a doua varianta marimile binare sunt preluate prin intermediul unor echipamente separate, amplasate langa celulele electrice. Un calculator de proces industrial este responsabil cu achizitia marimilor analogice, concentrarea marimilor binare si transmisia tuturor catre calculatorul PC de la dispecerat, cu rol de prelucrare, arhivare si afisare locala. Reteaua telefonica de interior poate fi folosita pentru conectarea birourilor tehnice si de conducere la sistemul informatic
 

3. Functii

 
4. Referinte

RENEL - FRE Timisoara (statia 220 kV Resita si statia 220 kV Mosnita),
OLTCHIM Ramnicu Valcea (statia de racord la sistem a combinatului).